Eksplozija duga prema bankama i loših kredita

Bez autora
Nov 19 2015

Rast dospjelih potraživanja i loših kredita sa kojim se suočavaju banke u RS nastavljen je i u ovoj godini što pokazuje da se i privreda i stanovništvo nalaze u znatnoj krizi. Preliminarni podaci Agencije za bankarstvo RS pokazuju drastičan rast dospjelih potraživanja, koja su na kraju septembra iznosila 515,4 miliona KM i veća su za čak 12,3 odsto u odnosu na kraj prošle godine kada je njihova vrijednost bila 458,9 miliona maraka. Učešće dospjelih potraživanja u ukupnim kreditima na kraju trećeg kvartala ove godine iznosilo je 10,79 odsto i povećano je za 1,1 procentni poen u odnosu na kraj 2014. godine. Vrijednost nekvalitetnih kredita banaka u Srpskoj na kraju trećeg kvartala dostigla je 694,5 miliona KM. Loši krediti, odnosno zajmovi klasifikovani u više kategorije rizika čine 14,55 odsto ukupnih kredita. Njihov udio u ukupnim kreditima na kraju prošle godine iznosio je 14,36 odsto.

Rast dospjelih potraživanja i loših kredita sa kojim se suočavaju banke u RS nastavljen je i u ovoj godini što pokazuje da se i privreda i stanovništvo nalaze u znatnoj krizi.

Preliminarni podaci Agencije za bankarstvo RS pokazuju drastičan rast dospjelih potraživanja, koja su na kraju septembra iznosila 515,4 miliona KM i veća su za čak 12,3 odsto u odnosu na kraj prošle godine kada je njihova vrijednost bila 458,9 miliona maraka. Učešće dospjelih potraživanja u ukupnim kreditima na kraju trećeg kvartala ove godine iznosilo je 10,79 odsto i povećano je za 1,1 procentni poen u odnosu na kraj 2014. godine.

Vrijednost nekvalitetnih kredita banaka u Srpskoj na kraju trećeg kvartala dostigla je 694,5 miliona KM. Loši krediti, odnosno zajmovi klasifikovani u više kategorije rizika čine 14,55 odsto ukupnih kredita. Njihov udio u ukupnim kreditima na kraju prošle godine iznosio je 14,36 odsto.

- Nekvalitetni krediti u RS na kraju septembra su iznosili 694,5 miliona KM i veći su za 15 miliona ili za dva odsto u odnosu na kraj 2014. godine - istakli su u Agenciji za bankarstvo.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže da učešće loših kredita u kreditnom portfoliju banaka konstantno raste od 2008. godine. Njihov udio u ukupnim zajmovima porastao je sa tadašnjih tri odsto na današnjih više od 14 odsto. Mišić je istakao da loši krediti direktno negativno utiču na rezultate poslovanja banaka, odnosno umanjuju njihovu profitabilnost.

- Loši krediti su u vezi i sa dospjelim potraživanjima i blokiranim računima. Te kredite je moguće rješavati boljom procjenom rizika od strane samih banaka, stvaranjem zakonodavno-pravnog ambijenta za uspostavljanje tržišta loših kredita i efikasnijom i dosljednijom primjenom postojeće regulative - rekao je Mišić.

On je istakao da su u posljednje tri godine zakonodavne i izvršne vlasti entiteta imale određene inicijative za rješavanje problema nekvalitetnih kredita, ali da one nisu dale značajnije rezultate.

- Ključni problemi su i dalje otvoreni, kao što je obaveza plaćanja PDV-a na prometovanje lošim kreditima i efikasnost sudova. Rješavanje loših kredita i dalje ostaje jedan od prioriteta bankarske zajednice - naglasio je Mišić.

Prema posljednjim dostupnim podacima Udruženja banaka BiH, loši krediti u cjelokupnom bankarskom sektoru BiH na kraju prvog polugodišta iznosili su 1,714 milijardi KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik